Smaker från medelhavet - nu på Eveos dagverksamhet

Kickis yogagrupp håller precis på att avsluta seniorpasset när aromen från buffén fyller dagverksamheten i Sollentuna. Det märks att gruppen är hungrig, för koncentration är som bortblåst.  Kicki avslutar med solhälsningen och hela gänget blickar nyfiket bort mot bordet där Bilal dukar från alla läckerheter. Allt är lagat från grunden lovar Bilal.

Som vanligt är stämning hjärtlig när alla tillslut sätter sig rund bordet. Och det rådet ingen tvekan om att maten är till belåtenhet. Bilal får rikligt med beröm. Och självklart börjar dialogen kring vilken av rätterna som faktiskt var godast.  Ingen enighet kan nås, så Bilal lovar att dela recepten med alla gästerna.  Som av en tillfällighet så publicerar vi dem nu.

HUMUS

.Img 9074

1 kopp kikärter
Halv kopp olivolja
En halv kopp vatten, 2 msk tahini, citronsaft hälften
1 tsk spiskummin, salt, 2 vitlöksklyftor

För såsen 2 msk olivolja, röd paprika, spiskummin, timjan.

Blötlägg kikärtor över natten i en kastrull med hett vatten, låt det svälla. Töm sedan den vätska som kikärtorna har legat i över natten och tillsätt nytt vatten med salt till kastrullen och låt koka i ca 1-2 timmar.
Efter att kikärtorna är kokta och får svalna något mixar du dem i en matberedare eller med stavmixer. Du tillsätter också de andra ingredienserna när kikärtorna har fått en mosig konsistens och mixar. Lägg nu upp allt i en serveringsstalrik för att därefter garnera med de ovanstående sås ingredienser för toppning.

LINSBIFFAR

Img 4285

1 kopp kikärter
Halv kopp olivolja
En halv kopp vatten, 2 msk tahini, citronsaft hälften
1 tsk spiskummin, salt, 2 vitlöksklyftor

För såsen 2 msk olivolja, röd paprika, spiskummin, timjan.

Blötlägg kikärtor över natten i en kastrull med hett vatten, låt det svälla. Töm sedan den vätska som kikärtorna har legat i över natten och tillsätt nytt vatten med salt till kastrullen och låt koka i ca 1-2 timmar.
Efter att kikärtorna är kokta och får svalna något mixar du dem i en matberedare eller med stavmixer. Du tillsätter också de andra ingredienserna när kikärtorna har fått en mosig konsistens och mixar. Lägg nu upp allt i en serveringstalrik för att därefter garnera med de ovanstående sås ingredienser för toppning.

RÖDBETSSALLAD

Img 4289

1 kilo rödbetor
3-4 vitlöksklyftor
4-5 msk majonnäs
500 g. meze yoghurt (avrunnen)
1 tsk torkad vildtimjan, 1 tsk chili flakes, salt.

Skala och koka rödbetorna tills de är mjuka, låt dem svalna innan användning. Lägg yoghurten i filter (kaffefilter) för avrinning så det blir lite tjockare i ca 30 minuter. Riv rödbetorna när de är kalla samt vitlöken. Blanda ihop alla ingredienser och smaka av med salt.

AUBERGINESALLAD

Img 4284

4 st. aubergine
2 gröna paprikor (finstrimla dem)
1 lök (finhacka och fräs dem i olivolja)
2 tomat (skala, gröp ur och grovhacka upp tomaten.)
1/5 knippe strimlad persilja
Salt, röd paprika, en halv citron, 2 msk olivolja

Aubergine sallad recept Framställning
Stick håll i auberginerna med en gaffel och skicka in dem i ugnen för rostning. När de är klara skalar du dem och delar upp dem med kniv till ca 1 cm stora bitar låt dem sedan rinna av i en sil. Tillsätt resterande ingredienserna och smaka av med citron, salt och möjligtvis med chili om du gillar det.

TRATOR

Img 4284

3-4 inlagdgurka
250 valnötter
500 g. kycklingfilé
1 knippe färsk dill
2-3 vitlöksklyftor
5 koppar meze yoghurt
4 msk majonnäs
Salt, olivolja

Koka kycklingfilén krydda efter smak, låt det kalna innan användning. Hacka de inlagda gurkorna, hacka eller krossa valnötterna, strimla dillen, strimla kycklingfiléerna, riv vitlöken blanda alltihop med meze yoghurt och majonnäs, smaka av med salt och olivolja. För garnering kan du använda färsk mynta.

POTATISSALLAD

Img 4281

4 medelstora potatisar
1 tsk röd paprika flingor
1tsk sumak (syrlig paprika, finns att köpa hos de flesta matvaruhus nu mera)
¾ dl olivolja
3-4 vårlök
9-10 kvistar färsk persilja
Salt

Koka potatisen och låt det svalna något. Strimla persiljan, slanta upp vårlöken i tunna bitar, dela upp potatisen i cm stora bitar med kniv. Blanda nu alla ingredienser och smaka av med salt. För garnering kan du använda svarta oliver och kokt ägg, kom ihåg att salladen blir något godare när den är ljummen. Tillsätt mer olivolja om du tycker att det behövs mer.

Img 4292

Nyheter

Barbro 4783 Kvadrat

Eveos handlingsplan avseende Covid-19
Personalen följer strängerligen Basala hygienrutinen

Img 0924

Senioryoga firar 2 år på Kupan
Vår Senioryoga firar 2 år på Kupan! Stort tack till yogaledare Kicki Åhs som ...

Img 6198

Eveos hemtjänst på lokal- tv i Södertälje
Var sjätte utlovade timme inom hemtjänsten i Södertälje kommun utfördes aldri...