Nu infaller Nowruz - det iranska nyåret

Nowruz firas för att välkomna våren och solens återkomst. Nyåret markerar vårens första dag, som i svenska är vårdagjämning. Tiden för Nowruz är olika från år till år, vilket beror på den tidpunkt då solen passerar himmelsekvatorn. 

Nowruz har firats i tusentals år och firas också i Kurdistan, Turkiet, Azarbaijan, Afghanistan, Pakistan, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Kyrgyzstan och Kazakhstan. Nowruz har sina rötter i Zoroastrianismen, världens första monoteistiska religion, som också var Irans största religion innan Islam. Troligen så var det Zoroaster själv som uppfann Nowruz.

Nowruz nämns redan på tidigt 500tal f.Kr. som den dag då de olika nationerna kom med presenter till konungarnas konung, och en stor fest hölls.

Natten till sista onsdagen innan Nowruz firar man chaharshanbeh soori, vilket betyder röd onsdag. Man tänder brasor som man hoppar över. Man äter godsaker som nötter och soppa och man sjunger till elden som anses bota sjukdomar. Men zoroastrier hoppar aldrig över elden, de har stor respekt för ljuset och elden. Att hoppa över elden är något som kommit till mycket senare.

Inför Nowruz vårstädar man sitt hem och dukar upp ett bord som kallas Haft sin. Haft sin betyder de sju S:en. Namnet kommer från att man har sju olika innehåll på bordet varav alla börjar på bokstaven S. Kommande dagar skall jag varje dag, fram till den 21:a mars, presentera ett S från Haft sin-bordet.
De sju olika S:en är:
1. Senjed
2. Somaq
3. Sabze
4. Sib
5. Samanu
6. Sir
7. Serkeh

Förutom detta brukar man också duka upp med sju olika sorters nötter, en spegel som symboliserar himlen, en diktsamling av poeterna Hafez eller Ferdousi för att symbolisera den persiska kulturen, handmålade ägg som symboliserar människan och fruktbarheten, Irans flagga vars färger representerar grönska, renhet och kärlek och en skål med levande guldfiskar som symboliserar liv och rörelse. Även stearinljus som symboliserar elden och rosenvatten som symboliserar vatten kan vara en del av uppdukningen.

Img 1615

Persisknewyear Text Ny

Nyheter

Barbro 4783 Kvadrat

Eveos handlingsplan avseende Covid-19
Personalen följer strängerligen Basala hygienrutinen

Img 0924

Senioryoga firar 2 år på Kupan
Vår Senioryoga firar 2 år på Kupan! Stort tack till yogaledare Kicki Åhs som ...

Img 6198

Eveos hemtjänst på lokal- tv i Södertälje
Var sjätte utlovade timme inom hemtjänsten i Södertälje kommun utfördes aldri...